museokorttilogo
LogoRpiPunaisella

Haminalahden kartanon elämää ja vaiheita

Professori Atte von Wright -vierailuluento

Taidesaliin mahtuu 30 kuulijaa, ilmoittautumiset luennolle asiakaspalvelu@rautalamminmuseo.fi

La 29.6. klo 13-14 Rautalammin museon taidesali, Kuopiontie 26, 77700 Rautalampi

Museon pääsymaksu 12 €, eläkeläiset 10 € tai museokortti.

Museon taidesalin näyttely esittelee von Wrightin taiteilijaveljesten ja taidemaalarin ja lintujen täyttäjän Matti Karppasen töitä. Atte von Wright on julkaissut keväällä teoksen Kartano Kuopion takana. Hän kertoo luennossaan taiteilijaveljeksistä uuden tiedon valossa.

Atte von Wrightin teos Kartano Kuopion takana (Momentum 2024) kertoo Haminalahden kartanon historian. ”Hovin” historia ulottuu yli 450 vuoden taakse Pohjois-Savon varhaiseen asutuskauteen. von Wright -suvun haltuun kartano siirtyi 1700-luvun lopulla. Seuraavien 150 vuoden aikana kartano näki suvun neljä omistajapolvea. Kartanoa koskettivat niin sotaisat ja myrskyisät Ruotsin vallan loppuvuodet kuin 1800-luvun suuret kehityslinjatkin. ”Kuopion takaisessa” kartanossa luotiin suomalaisen taiteen kivijalkaa, kamppailtiin katovuosien ja elinkeinorakenteen muutosten kanssa, tehtiin kipeitä ratkaisuja, rakastettiin, iloittiin ja surtiin. von Wright -suvun päämiehen kartanon vaiheita kuvaava kirja perustuu paljolti ennen julkaisemattomiin tai vähän tunnettuihin dokumentteihin ja kuvaa erikoislaatuista perhettä ja elämäntapaa kartanokulttuurin koillisessa periferiassa. Atte von Wright on kuopiolainen elintarvikebiotekniikan emeritusprofessori Itä-Suomen yliopistosta ja von Wright -suvun nykyinen päämies. Suku- ja paikallishistoria on hänen pitkäaikainen harrastuksensa. 

Luento on osa Runon ja laulun Rautalampi -tapahtumaa. Lue tapahtuman koko ohjelma täältä: https://runonjalaulunrautalampi.fi/

Translate »