museokorttilogo
LogoRpiPunaisella

Museokorttelin rakennukset ja vuokrattavat tilat

Pohjoissavolainen savutupa 1800-luvun puolivälistä

Savutupa siirrettiin museon puistoon vuonna 1955 Pielaveden Katajamäen kylästä.
Tuvan omisti maanviljelijä Eino Eskelinen. Rakennuksessa asuttiin vielä vuonna 1954.

Venekatos

Venekatos rakennettiin Rautalammin museon puistoon vuonna 1938, jolloin museo avattiin yleisölle. Venekatoksen hirret lahjoitti Konneveden seurakunta.

Venekatoksessa on säilytyksessä kolme venettä. Suurin niistä on August Vauhkosen veistämä kirkkovene Kuikka vuodelta 1899. Venettä ovat käyttäneet Konneveden variskyläläiset. Venettä säilytettiin Etelä-Konneveden Rappaatlahdessa. Venekatoksessa on myös keluvene ja rautalampilainen soutuvene Sotka, jonka on veistänyt Veijo Korhonen Koivutuote OY:n venelaudasta vuonna 2017.

Koskensaaren kartanon aitta (vasemmalla)

Rakennus on valmistettu ilmeisesti 1720-luvulla. Alun perin se on kuulunut Konnekosken äärellä sijainneeseen Koskensaaren kartanoon, joka on perustettu 1600-luvulla. Suomensodan aikoihin vuosina 1808-1809 kartanossa asui Rautalammin komppanian päällikkö
Otto von Fieandt.

Matilan aitta (oikealla)

Rakennuksen seinähirren kaiverruksen mukaan Matilan torpan vilja-aitta on valmistunut vuonna 1753. Matilan torppa sijaitsi Rautalammin kirkonkylässä Pitkälahden rannalla, Rämäkkövuoren kupeessa. Torppa kuului kirkkoherran virkataloon eli Isopappilaan.

Tuulimylly

Lehtolan tilan tuulimylly on rakennettu vuonna 1901. Myllyllä on jauhettu viljaa vuoteen 1952 asti. Tuulimyllyssä on myös pärehöylä, jota käytettiin vuoteen 1956 saakka. Tuulimylly siirrettiin museon puistoon vuonna 1979 Pieksämäen maalaiskunnasta Mataramäen kylästä.

Malisen kaupparakennus

Opettaja August Malinen (1837-1919) perusti kaupan Rautalammin keskusraitin varrelle kirkkoa vastapäätä vuonna 1877. August Malisen sekatavarakauppa oli 1800-luvun lopulla Rautalammin suurin kauppaliike. Puoti ja puotikamari olivat hirsirakennuksen toisessa päässä, ja Malisen perhe asui rakennuksen toisessa päässä. 1910-luvulla rakennus sai nykyisen muotonsa.

Talon liikehuoneistossa on ollut vuokralla mm. lottakahvila, kirjasto, Jalkasen huonekaluliike, Seppo Norosen huonekaluliike, Erkki Kämäräisen valokuvaamo ja kukkakauppa. Rakennuksen toinen pääty on ollut jatkuvasti vuokra-asuinkäytössä.

Nyt museoväkeä ilahduttaa Malisen talossa ravintola Ehtoo (https://ravintolaehtoo.fi/), joka avaa 2024 kaudelle ovensa kesäkuussa, seuraa ilmoittelua!

Museon Alatalo

Idyllinen Alatalo valmistui vuonna 1938 museon hoitajan asunnoksi. Rakennuksessa on neljä vuokrattavaa yksiötä.

Nettimuseo

Professori Atte von Wright -vierailuluento Taidesaliin mahtuu 30...

Aaron Hoffrén oli Iisalmen pohjalaistautaisen kirkkoherra Henrik Hoffrénin...

Anna Cristina Ahla syntyi 8.7.1801 Lumijoella Oulun lähellä....

Rangaistuksena mestaus ja raipat Mestauspaikka oli julkinen rangaistuspaikka....

Kuunnelma tehtiin Rautalammilla, Myhinpään seudulla kesällä ja syksyllä...

Rautalammin museo on v. 1938 perustettu kulttuurihistoriallinen paikallismuseo,...

Translate »